10 sci-fi-serier på sidelinjen!

På jakt etter fremtidsrettede streaming-tips? Her er ti sci-fi serier du bør sjekke ut! Halvparten av dem er på vei, den andre halvparten kan ses nå med det samme.

LOVE, DEATH & ROBOTS

I fravær av filmprosjekter som fortjener hans betydelige talenter ser mesterregissøren David Fincher ut til å ha flyttet inn i gjesterommet hos Netflix, som tidligere har finansiert hans TV-serier House of Cards og Mindhunter. Sesong to av sistnevnte er på vei i løpet av året, og den tar blant annet for seg The Atlanta Child Murders-saken og Charles Manson. Fincher prøvde i flere år å få laget en antologifilm basert på sci-fi-bladet Heavy Metal, som ble filmatisert tilbake i 1981 og i 2000. Filmen ble aldri fullført, men det ser ut til at David Fincher mekket om dette prosjektet og ga det et nytt navn. Resultatet er den animerte antologiserien Love Death & Robots, som byr på atten episoder i et bredt utvalg av stilretninger. David Fincher nøyer seg med å produsere serien sammen med Deadpool-regissøren Tim Miller, som også skrev manus til mesteparten av episodene. Dette skulle opprinnelig også skulle være en kinofilm, helt til Fincher bestemte seg for at: «Fuck the movie stuff, let’s just take it to Netflix, because they’ll let us do whatever we want». Det er ingen rød tråd her, og ingen sammenhengende historier. Bare en boltreplass som gir flere av bransjens fremste animatører sjansen til å lage sci-fi-kortfilmer uten kreative tøyler, sensur eller kompromisser. Så her blir det grenseoverskridende voldsomheter og snusk som David Fincher neppe ville ha sluppet unna med i en tradisjonell kinofilm. Tilgjengelig på Netflix nå!

THE DARK CRYSTAL: AGE OF RESISTANCE

Hvis du tilhører X-generasjonen som vokste opp på åttitallet, er sjansene store for at du husker The Dark Crystal – en fantasifull, særegen fantasy-film av Muppet Show-skaperen Jim Henson. De neste 35 årene ble det gjort gjentatte forsøk på å lage oppfølgeren The Power of the Dark Crystal, som alle ble skrinlagt. Til gjengjeld ble historien fortalt i form av en tegneserie med samme navn, som ble sluppet i 2017. Omtrent samtidig startet regissøren Louis Leterrier (The Incredible Hulk, Clash of the Titans) arbeidet med den ambisiøse Netflix-serien The Dark Crystal: Age of Resistance, som utforsker den komplekse forhistorien til dette universet gjennom ti episoder. I likhet med originalfilmen er alt iscenesatt med dukker, og ikke med hjelp av dataanimasjon. Noe som trolig forklarer hvorfor det har tatt over to år å lage serien. Age of Resistance har rekruttert en solid samling stemmeskuespillere, som inkluderer Helena Bonham Carter, Mark Hamill, Simon Pegg og Eddie Izzard. Vi vet ennå ikke når serien slippes, annet enn av den kommer på Netflix i løpet av 2019.

WEIRD CITY

Denne futuristiske antologiserien er mest av interesse fordi den er produsert av multitalentet Jordan Peele, som virkelig har stått på etter at han fikk en Oscar for Get Out. Han har fullført opptakene av grøsserserien Lovecraft Country, forbereder nazijeger-serien The Hunt, er aktuell med sin nye The Twilight Zone – og kinoklar med skrekkfilmen Us. Men først kom YouTube Red-serien Weird City. Den består av seks fremtidsfobiske historier, som minner om en mer humoristisk variant av Black Mirror  og utspiller seg i en metropolis der skillelinjene mellom fattig og rik er krystallklare. I tråd med alt Jordan Peele står bak er dette konstant uforutsigbart, kreativt iscenesatt, politisk bevisst og til tider skikkelig vittig. En del kunne ha sklidd rett inn i sketsjserien Key and Peele, men Weird City er samtidig en smule ujevnt – trolig fordi Peele bare produserer, og ikke selv har skrevet eller regissert episodene. Den første er tilgjengelig her.

THE WAR OF THE WORLDS

Det er nå over 120 år siden H. G. Wells-romanen The War of the Worlds først ble publisert, og tegnet et skremmende bilde av hvordan viktorianske England ble invadert av iltre Marsboere. Siden den gangen har historien blitt filmatisert en rekke ganger, først av George Pal i 1953, og over femti år senere av Steven Spielberg. Nå drar BBC tilbake til slutten av 1880-tallet for å gjenfortelle historien mer i tråd med romanen, i en tredelt miniserie som produsent/manusforfatter Peter Harness (Doctor Who, Jonathan Strange & Mr. Norell) beskriver som: «en kollisjon av periodedrama, sci-fi og skrekk». Den britiske statskanalen BBC har brent av et betydelig budsjett på denne prestisjeproduksjonen, som kan skilte med skuespillere som Robert Carlyle, Rafe Spall og Rupert Graves. Mye av pengene går trolig med til spesialeffektene, noe som forklarer produksjonen har tatt sin søte tid. The War of the World er ventet i løpet av året. Parallelt med dette startet forresten også Canal + nylig opptakene av en moderne gjenfortelling av War of the Worlds for Netflix, med Gabriel Byrne og Elizabeth McGovern.

COUNTERPART

Denne kombinasjonen av kald krig-spionthriller og sci-fi-drama fikk en del oppmerksomhet i forkant av premieren, mest fordi pilotepisoden var regissert av norske Morten Tyldum – som også var oppført som utøvende produsent. Etterpå dabbet interessen for serien litt av, til tross for at Counterpart er en skikkelig spennende tankelek med Oscar-vinneren J.K. Simmons i en saftig dobbelt-hovedrolle. Han er Howard Silk, en mild byråkrat som de siste tretti årene har jobbet for FN på «Office of Interchange» i Berlin. En kjedelig byråkratjobb, helt til Howard en dag bokstavelig talt møter seg selv i døren. Viser seg at kontoret i dyp hemmelighet bevokter en portal til en Fringe-aktig paralleldimensjon, der den alternative utgaven av Howard er en hardbarket, hemmelig OI-agent. Dette er bare starten på et innviklet dobbeltspill der de to versjonene av Howard ender opp på undercover-oppdrag i hverandres parallellverdener. Counterpart ble nedlagt etter to sesonger på kabelkanalen Starz, og i april annonserte serieskaperen Justin Marks på Twitter at det dessverre ikke kommer noen tredje sesong på en annen kanal. Så da får vi nøye oss med disse to sesongene, som her i Norge kan ses på Viaplay

SPACE FORCE

Vi vet egentlig fint lite om denne Netflix-serien ennå, rent bortsett fra at den er basert på Donald Trumps komiske planer om å opprette en helt ny forsvarsgren som skal krige i verdensrommet. Forhåpentligvis med lasergevær og sølvfargede uniformer. Mange trodde at Trump bare tøyset på Twitter etter leggetid igjen, men nei. USAs 45. og siste POTUS signerte i februar presidentordren «Space Policy Directive-4», om å opprette en space-hær. Muligens vel vitende om at denne gøyale ideen vil bli nedstemt i Kongressen. Men selv om vi neppe noensinne vil få oppleve Donald Trumps visjon av Space Force har moromannen Steve Carell tatt opp tråden. Han står bak en Netflix-serie som gjøgler med dette konseptet, laget i nært samarbeid med kompisen Greg Daniels – skaperen av den amerikanske versjonen av The Office og Parks and Recreation. Steve Carell skriver manus, produserer og spiller hovedrollen, men ellers vet vi fint lite om denne komiserien. Han holder kortene tett til brystet, men annonserte serien med teaser-traileren du kan se ovenfor. Så Space Force kommer før eller senere. Om ikke i virkeligheten, så i det minste på Netflix.

HIS DARK MATERIALS

Phillip Pullmans romantrilogi His Dark Materials spinner en komplisert mytologi rundt forskjellige alternative universer, inspirert av William Blake og John Miltons Paradise Lost. Et oppviglersk fantasy-epos om religiøs intoleranse, som endte opp på en solid tredjeplass i en undersøkelse om det britiske folkets favorittbøker, rett bak The Lord of The Rings og Pride and Prejudice. Første bok ble filmatisert tilbake i 2007 som The Golden Compass, en stjernespekket kompromiss delvis spilt inn i Bergen og på Svalbard. Produksjonen var så preget av kreative konflikter og studioinnblanding at George R.R. Martin senere avslørte at denne filmen var en av de fremste årsakene til at han ville at Game of Thrones skulle bli en kabelserie, og ikke spillefilm. Noe som uansett lover godt for denne TV-versjonen av His Dark Materials, som lover å være en mye mer trofast skildring av romanene. En samproduksjon mellom amerikanske New Line Cinema og BBC, som angivelig er en av de mest kostbare dramaseriene noensinne produsert i England. Rollelista inkluderer James McAvoy, hans ekskone Anne-Marie Duff, Dafne Keen og Lin-Manuel Miranda, mens episodene er regissert av blant andre Oscar-vinneren Tom Hooper (Les Miserables, The King’s Speech) og Otto Bathurst (Peaky Blinders, Robin Hood). Serien dukker opp på HBO i løpet av 2019, men en andre sesong er allerede er bestilt. Så dette kan bli noe helt spesielt!

FUTURE MAN

Det merkes sannelig at denne Hulu-serien er produsert av Seth Rogen og Evan Goldberg, som også har regissert flere av episodene. De utnytter mangelen på sensur til fulle, men til tross for usedvanlig mye griseri er Future Man samtidig en skikkelig gøyal serie pepret med selvbevisste referanser til blant annet Back to the Future, The Last Starfighter og Quantum Leap. Den stakkarslige vaktmesteren Josh Futterman (Josh Hutcherson) klarer endelig å runde dataspillet Biotic Wars, og mens han feirer seieren med litt (*host) selvtilfredsstillelse kommer plutselig to tidsreisende hardhauser på besøk. Fremtidssoldatene Tiger (Eliza Coupe) og Wolf (Derek Wilson) håper at Futterman er rett mann til å redde verden, siden han er den hittil eneste som har klart deres opptaksprøve: dataspillet Biotic Wars. Herfra sendes Josh ut på et heseblesende eventyr i forskjellige tidsepoker, mens de tre heltene prøver å forhindre at Dr. Elias Kornish (Keith David) får herpes og utrydder menneskeheten. Noe som blant annet involverer James Camerons personlige AI-system, et traumatisk penisbytte, mye kokain, kannibalisme, sperma-søl og en masse stygge voksenord. Den andre sesongen kom i januar, og utspiller seg i år 2162; en postapokalyptisk Mad Max-ødemark med et veldig frilynt forhold til gruppesex. P.S: Strømmetjenesten Hulu er dessverre bare tilgjengelig i USA, så det fordrer litt VPN-triksing for å få sett Future Man her hjemme. Men det er fullt mulig, altså.

ALTERED CARBON: SEASON 2

Netflix spanderte angivelig rundt 150 millioner dollar på første sesong av denne cyberpunk-serien, basert på Richard K. Morgans romanserien. Jeg vil ikke påstå at de fikk maksimalt utbytte av investeringen, til det var Altered Carbon en smule såpete og ujevnt skrevet. Det var allikevel en visuelt overdådig sci-fi-serie, som skapte et skikkelig spennende univers vi gjerne tilbringer mer tid i. Så det er det jo flaks at Netflix har startet opptakene av sesong to, som er ventet i løpet av året. Den muskuløse partysvensken Joel Kinnaman er ikke tilbake som Takeshi Kovacs; hovedrollen spilles av nå Marvel-veteranen Anthony Mackey. Det ryktes at historien er forflyttet tretti år frem i tid til år 2410, og er basert på den andre romanen i serien: Broken Angels. Ellers holder Netflix i kjent stil lokk på all informasjon, men vi vet i alle fall at Luke Cage-kjenningen Simone Missick spiller en dusørjeger ved navn Trapp, mens Daredevil-skjønnheten Dina Shihabi har rollen som arkeologi-androiden Dig 301. Så det er jo sympatisk at Netflix sørger for at skuespillerne som ble arbeidsledige da Marvel-seriene deres ble nedlagt fortsatt har en jobb å gå til. Parallelt med sesong to produserer Netflix dessuten en separat animefilm basert på dette universet. Altered Carbon: Resleeved er skapt av Dai Sato, som har lang fartstid fra Ghost in the Shell: Stand Alone Project og Ergo Proxy.

PROJECT BLUE BOOK

Så dette skjedde: i 1952 startet det amerikanske luftforsvaret et forskningsprosjekt med kodenavnet Project Blue Book, som skulle analysere informasjon rundt UFO-fenomener og kartlegge om de utgjorde en trussel mot nasjonal sikkerhet. Prosjektet ble lagt ned i 1970, etter å ha gått igjennom over 12600 UFO-rapporter. Deres offisielle konklusjon var at det ikke fantes bevis for at noen av disse «uidentifiserte flygende objektene» hadde utenomjordisk opprinnelse, og at de dermed ikke var noen trussel. Kjedelig. History Channel-serien Project Blue Book tar sitt utgangspunkt i virkelige hendelser, men ser for seg en morsommere løsning; at håndfaste beviser på romvesen-besøk ble begravet av USAs myndigheter. Serien tar sitt utgangspunkt i opplevelsene til Dr. J. Allen Hynek (Aidan «Lillefinger» Gillen), en sindig astronomiprofessor rekruttert som konsulent til prosjektet på femtitallet. Hans partner er luftforsvarkapteinen Michael Quinn (Michael Malarkey), en regelridende patriot som er veldig opptatt av å følge ordre. Deres overordne general Harding (Neil McDonough) forventer at karene behandler sakene raskt og effektivt, før de kommer opp med rasjonelle forklaringer på fenomenene. Dr. Hynek er imidlertid mer pliktoppfyllende enn militærbyråkratiet setter pris på, og går fra å være en Scully-skeptiker til Fox Mulder-konspirasjonsteoretiker. Alt dette minner selvsagt mye om X-Files, men Project Blue Book har litt høyere produksjonsverdier og et mer seriøst utgangspunkt. Et periodedrama som gradvis går fra å være en konvensjonell kabelserie til en paranoid sci-fi-thriller – med russiske spioner, Wernher von Braun, hjernevask-eksperimenter, atomvåpen og nærkontakt av alle mulige grader. Serien er mest fascinerende når den holder seg i nærheten av fakta, og ikke like plausibel når den sklir over i ren science-fiction. Men som Mulder engang sa: «I want to belive».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *