Kabelserier på sidelinjen!

Vi lever i en gullalder for TV-serier! Her er ti eksentriske serier som du kanskje ikke har sett, men som fortjener mer oppmerksomhet.

Vi lever i en gullalder for TV-serier, der selv de ivrigste serieslavene sliter med å holde oversikten over alt som slippes. Det siste året ble det produsert nærmere 500 engelskspråklige dramaserier, over halvparten av dem skapt for streaming og kabel. Det sier seg selv at mange av dem er nødt til å falle gjennom sprekkene, og veldig mye bra blir oversett. Her er ti eksentriske serier som du kanskje ikke har sett, men som fortjener mer oppmerksomhet.

LODGE 49

Det er umulig å summere opp denne godbiten på noen setninger, men hvis jeg først må kan kanskje Lodge 49 beskrives som en moderne The Big Lebowski, hvis Thomas Pynchon hadde skrevet manuset. Den tidligere surferen Sean «Dud» Dudley (Wyatt Russell, sønnen til Kurt) fikk aldri helt orden på livet etter at faren døde. Pappas surfeutstyr-butikk i Long Beach ble slått konkurs og familiehjemmet solgt på tvangsauksjon, mens alt Dud og tvillingsøsteren Liz (Sonya Cassidy) sto igjen med var mye gjeld. Men alt forandrer seg etter at Dud oppdager losjen «The Ancient and Benevolent Order of the Lynx», og presser seg inn i det han tror er et magisk broderskap som vil gi livet hans en ny mening. Kanskje han har rett. Herfra begynner merkelige ting å skje; en av losjemedlemmene drar ut en lang mark fra neseboret sitt, de finner et hemmelig rom med en mumie og oppdager opptil flere metafysiske mysterier. Dette er en tilbakelent serie som lar oss tilbringe mye tid med de sympatiske rollefigurene, og blander lun humor med ren surrealisme. Lodge 49 ble ingen stor seersuksess for kabelkanalen AMC og Amazon Prime Video, men opparbeidet seg en hard kjerne med fans – så sesong to er på vei i løpet av sensommeren!

WAYNE

Så over til en søt, hypervoldsom kjærlighetshistorie produsert og delvis skrevet av folka bak Deadpool-filmene. Den 16-årige rebellen Wayne (Mark McKenna) har vokst opp på den gale siden av gjerdet i Boston, og er ikke en fyr man burde kødde med. Han har en overfølsom rettferdighetssans, går gjerne til frontalangrep mot folk som oppfører seg bedritent, og har en overmenneskelig evne til å tåle juling. Etter at faren dør av kreft bestemmer Wayne seg for å dra på langtur til Florida, for å ta tilbake pappas kjæreste eiendel. En 1979 Pontiac Trans Am som ble stjålet da moren hans stakk av med en sosiopatisk banditt. Med på turen er Waynes nye kjæreste Del (Ciara Bravo), som han møtte for noen dager siden mens hun solgte jentespeiderkaker for å finansiere sin fremtidige borgemesterkampanje. Mens disse outsiderne roter seg inn i trøbbel på vei til Florida blir de forfulgt av Dels brutale pappa (Dean Winters), hennes to kjøtthodebrødre, skolens overlærer og en eiendommelig politisersjant. Alt klaffer i Wayne; som er velskrevet, velspilt, skikkelig morsom og konstant uforutsigbar. Serien er preget av den samme humoren og de voldsomme basketakene som Deadpool-filmene, og kan dessuten minne litt om Netflix-serien The End of the Fucking World – men Wayne har en unik tone, og et helt førsteklasses figurgalleri. Du kan se den første episode på Youtube.

THE SHIVERING TRUTH

Hold meg, det er så kaldt og mørkt her nede! Multikunstneren Vernon Chatman har gjort seg kjent for grenseoverskridende provokasjoner som Final FleshWonder Showzen og Xavier: Renegade Angel – han er for tiden også aktuell som produsent for Netflix-dokumentarserien Trigger Warning with Killer Mike. Chatman har dessuten rukket å lage dukkeserien The Shivering Truth; som er urovekkende morsom og så bunnløst dypt forstyrret. Stop-motion-animasjon er en tidkrevende teknikk som nå mest benyttes av Laika-studioet, Tim Burton og Wes Anderson. Fremfor å bruke dukke-animasjonen til å skape familievennlig underholdning benytter Chatman teknikken for å skapte syrete mareritt. The Shivering Truth er en surrealistisk mindfuck med stemmeleggere som Jordan Peele, Maria Bamford, David Cross, Jonah Hill og South Park-skaperen Trey Parker. Her kan du se litt mer om det enorme pirkearbeidet som er lagt ned i denne Adult Swim-serien, som i Norge kan ses helt gratis på Viafree.

PATRIOT

Dette er trolig den beste serien du (antageligvis) ikke har sett; som til tider er helt på høyde med for eksempel Breaking Bad. En spionthriller som samtidig er en absurd arbeidsplasskomedie, en syrlig satire om USAs utenrikspolitikk og en eksistensiell tragedie om familieforpliktelser. John Travner (Michael Dorman) vil helst røyke tette og komponere visesanger enn å gå tilbake til jobben som hemmelig agent. Han er posttraumatisert, dypt deprimert og ble presset inn i familiebedriften av sin far Tom (Terry O’Quinn), som er høyt på strå i utenriksdepartementet. Nå trenger pappa hjelp igjen, med et hemmelig oppdrag for å forhindre at Iran utvikler atomvåpen. I teorien en enkel jobb; alt John behøver å gjøre er å frakte en dresspose med elleve millioner euro til Luxemburg, og overlevere den til en iransk overløper. Deretter går absolutt alt til helvete. For å kunne reise ubemerket til Luxemburg må John bløffe seg inn i en mellomlederjobb, i et firma som spesialiserer seg på industriell rørledning i Wisconsin. Et felt han ikke aner bæret om. For å sikre jobben må John blant annet dytte en konkurrent foran en buss, drepe en kriminell fribryter i selvforsvar, kidnappe en terapihund, stjele en masse benproteser, og unngå å bli tiltalt i den første drapssaken Luxemburg har opplevd på flere år. Andre sentrale ingredienser i den stadig mer kompliserte intrigen: en kleptoman dukketeaterstudent, en muskelbunt med herpes, andejakt, lett sadomasochisme med lakrisgodteri, flere avkuttede fingre, assistert selvmord med batong og villmannsykling. Patriot kan bli din neste favorittserie! Andre sesong ble sluppet på Amazon Prime før jul i fjor.

JOE PERA TALKS WITH YOU

I disse turbulente Trump-tider er det lett å få et antagonistisk forhold til de amerikanske rødstatene, men denne Adult Swim-serien er en betryggende påminnelse om de positive sidene av folkesjelen i USAs rurale utkantstrøk. Joe Pera er en gammel mann pakket inn i en mye yngre mann; en tilbakeholden korlærer som viser oss rundt i hjembyen sin i Michigan. Han snakker med oss om sin favorittfrokost, mineraler og hvordan man danser i bryllup. Komikeren Joe Pera utviklet denne figuren som stand-up-komiker, så han spiller ikke helt seg selv her – men det er vrient å helt vite akkurat hvor den virkelig personen ender og den fiktive versjonen av ham begynner. På Twitter beskriver Joe Pera seg selv treffsikkert som: «people say I remind them of their grandfather». Joe Pera Talks with You er den desidert mildeste og koseligste serien på denne listen; som er så lun at man først mistenker at alt bare er en satirisk finte som leder opp til noe skikkelig slemt. Men, nei. Joe Pera Talks with You er bare en godhjertet raring, akkurat som hovedpersonen. Balsam for sjelen. Du kan se en tegnefilm med ham her, mens resten av serien er tilgjengelig på Viafree.

HAPPY!

Ikke noe utenom det vanlige her. Bare en helt ordinær krimserie om en tidligere politimann som løser forbrytelser sammen med en flygende enhjørning. Den alkoholiserte ekspolitimannen/ leiemorderen Nick Sax (Christopher Meloni) våkner opp i sykebilen etter et alvorlig hjerteattakk, og blir kjent med sin nye bestevenn Happy. En plagsomt munter, flygende, blåfarget mini-enhjørning (stemmelagt av Patton Oswalt), som bare Sax kan se. Happy er den usynlige lekevennen til jentungen Hailey (Bryce Lorenzo), som har blitt bortført av en narkoman psyko-julenisse. Hun viser seg å være Nicks datter. Alt dette er bare starten på Happy!; en hypervoldsom Looney Tunes-serie basert på tegneserien av Grant Morrison, som er delvis skrevet/produsert/regissert av Brian Taylor. Mannen bak de tilsvarende elleville Crank-filmene. Mens den første sesongen utspilte seg rundt juletider forflytter den andre seg til påsken, der Sax og Happy må hamle opp med et gamlehjem for nazister, en kjederøykende baby stemmelagt av Weird Al Yankovic og barne-TV-verten/menneskesmugleren/superskurken Sonny Shine (Christopher Fitzgerald) – som denne gangen slår seg sammen med Den katolske kirke for å traumatisere barn på påskeaften. Eller noe sånt. Det føles utrolig at noe såpass sprøtt som dette fikk en andre sesong, som kommer på Netflix før påske.

DOCUMENTARY NOW!

Documentary Now! gir seg ut for å være en seriøs opplysnings-serie som viser tidenes beste dokumentarfilmer (introdusert av Helen Mirren), som har hold det gående i 52 sesonger. I virkeligheten er dette en parodiserie skapt av Saturday Night Live-kompisene Bill Hader, Fred Armisen og Seth Meyers, som tøyser med kjente dokumentarer. Noe de gjør med en god blanding av ekstrem presisjon, skarp intelligens og mye burlesk humor. Det er unektelig en fordel å ha sett en del dokumentarer for å få maksimalt utbytte av denne IFC-serien, men ikke et must. Documentary Now! begynte tilbake i 2015, men fordi serieskaperne er så travle har sesongene kommet sporadisk. Bill Hader var for opptatt med sin HBO-serie Barry til å være med i sesong tre, som startet på IFC i USA i februar. Så isteden har serien rekruttert en samling gjesteskuespillere som inkluderer Cate Blanchett, Owen Wilson og Michael Keaton. Sesongen starter med en todelt parodi på Netflix-serien Wild Wild Country.

1983

Den første polske serien produsert av Netflix ser for seg en alternativ tidslinje der den kalde krigen fortsatte, og en serie terrorbombinger i 1983 sørget for at jernteppet ble opprettholdt. Solidaritet-bevegelsen mistet fotfestet, Berlin-muren ble aldri revet og Perestrojka er et fremmedord. Tjue år senere har Polen blitt en totalitært kommuniststat i skyggen av Sovjetunionen. Den desillusjonerte politietterforskeren Anatol (Robert Wieckiewicz) og den unge jusstudenten Kajetan (Maciej Musial) avdekker i 2003 en massiv konspirasjon, som kan skape en revolusjon. 1983 har innpakningen til en dystopisk kald krig-thriller, og referansene til George Orwells 1984 er åpenbare. Tungt stoff i grånyanser, som har sine likhetstrekk med Amazon-serien The Man in the High Castle. Denne påkostede serien er elegant iscenesatt, med klaustrofobisk stemning og en kompleks historie som er tett fortalt på åtte avsnitt. Dessuten en interessant tankelek, i forbindelse med den høyreekstreme bølgen som for tiden skulper over Polen. Serien er delvis regissert av den polske prisvinneren Agnieszka Holland, som sto bak flere episoder av The Wire og The Killing.

COMRADE DETECTIVE

La oss fortsette kald krig-temaet litt til. For noen år siden sporet Channing Tatum opp den antatt tapte propagandaserien Comrade Detective, som ble spilt inn i Romania på åttitallet. En hardkokt krimserie om den nevenyttige politidetektiven Gregor Anghel; en heltemodig partipatriot som er vitne til at hans politipartner blir skutt i hjel av en snikmorder ikledd Ronald Reagan-maske. Han må slå seg sammen med sin nye partner Iosif Baciu for å løse mordet, og avdekker en massiv konspirasjon der vestlige imperialister prøver å snike inn korrumperende, amerikanske kjerneverdier i Bukarest. Amazon Prime finansierte restaureringen av denne serien… som egentlig er en ambisiøs køddeserie. Comrade Detective ble ikke laget på åttitallet, men er en slags parodi på kommunistpropaganda. Først ble hele serien spilt inn på location i Bukarest med rumenske skuespillere, og deretter dubbet på engelsk av blant andre Channing Tatum, Joseph Gordon-Levitt, Daniel Craig, Nick Offerman og Chloe Sevigny. Omtrent hver eneste rollefigur er stemmelagt av kjentfolk, og serieskaperne har lagt ned enorm flid i å få denne forbausende vellagede serien til å se autentisk ut, helt ned til minste detalj. I overkant mye arbeid for det som egentlig en ambisiøs vits. Men like fullt en gøyal vits, som er full av absurde høydepunkter.

DO YOU WANT TO SEE A DEAD BODY?

Tittelen avslører egentlig alt du trenger å vite om denne morbide komiserien, som har et litt uvanlig utgangspunkt. Komikeren Rob Huebel spiller en sosiopatisk versjon av seg selv, som drar med seg halvberømte venner og kollegaer ut på eventyr – etter å ha stilt dem spørsmålet «vil du se et lik?». Det vil de, som regel. Og så angrer de skikkelig. Do You Want to See a Dead Body? er basert på en samling sketsjer Ron spilte inn for humorwebben Funny or Die, og inkluderer gjestespill fra folk som Terry Crews, Adam Scott, Rob Cordy og Justin Long. Men ikke Logan Paul. Ja, dårlig timing at denne serien ble sluppet på YouTube Red like før den klysete YouTuberen Paul skapte skandale ved å filme et lik i Japan, så det er tvilsomt om det kommer flere sesonger. Du kan se den første (men langt fra beste) episoden her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *