Stein Torleif Bjella – Byscenen – 16.11 2019

Alt sitter så trangt og stramt som det bør være, uten å ta bort den litt rustne sjarmen som sjangeren krever.

Etter litt kø og gjennom en labyrint av folk, møter jeg en gyllen scene fylt av gitarer og en ståbass. Synet gir en forventing om hva som kan komme, mens jeg sikter mot den korteste barkøen oppe på galleriet. Det er nesten helt fullt. Kun bak miksepulten kan jeg øyne noe plass. For hvem ringer bjella i kveld tenker jeg, mens blikket glir bortover galleriet.

Så kommer denne rambukken av en mann inn på scenen. Med glattkjemmet hår og den svarte dressen og skjorta, springer assosiasjonene til Johnny Cash. Med sine bittersøte og litt melankolske tekster så resonnerer det godt.

Det starter rolig og elektrisk sammen med en krem av norske musikere. Alt sitter så trangt og stramt som det bør være, uten å ta bort den litt rustne sjarmen som sjangeren krever. Det trakteres med gitarer av alle slag som skinner i små solopartier. Dette bandet kan virkelig å gi plass på scenen og løfte hverandres prestasjoner. Spesielt legger jeg merke til trommisen i de rolige partiene. I giv akt bukker han over sine cymbaler. Da kan også jeg se hans karakteristiske stil. Jeg lar meg imponere av hvor fintfølende han låter.

Det mangler ikke svisker denne kvelden. Galleriet bugner av moden frukt som lener seg over rekkverket med sine fordeler og enda mer lengselsfulle blikk. Midt i konserten kommer en fast tradisjon med utlodding, og innslaget av enda mer frukt, løfter stemningen i lokalet. Latterbrøl og humring om hverandre. Endelig noe som overdøver hysj’eren som alle hører.

Når fuzzen skrus på gitaren kommer foten med sine rykkninger, og hodet nikker lett til takten. Vi er mange som liker dette, men det går nok noe på bekostning av de som liker å få med seg hele teksten. Er det i det nostalgiske og lett hypokondriske vi kjenner oss igjen?

For mange, så trengs det nok ingen presentasjon av flinkisene på scenen. Men grepet med å synge fortapt spellemann som presentasjon av bandet, hvor hver enkelt har sitt vers som midtpunkt, treffer rett i hjertet.

Når takpussen nede hos Alma begynner å slå sprekker, er det fordi trampeklappen til dette publikummet er så inderlig, når de vil ha ekstranummer. Gleden over kvelden er nok gjendsidig, for vi får hele tre stykker. Min frykt for gnål på hallingdalsk er blitt gjort til skamme, og jeg har blitt nysgjerrig på dette tekstuniverset til Bjella.

Du har fått en ny fan!

 

Foto: Esben Kamstrup

1 thought on “Stein Torleif Bjella – Byscenen – 16.11 2019

  1. well,»musikkkritikeren» har fått med seg det meste,musikkskribenten med innhenting av «moden frukt» var jo ganske flink, så stå på så blir du well med tiden Musikkritikernes `»Krøsus-Geni» put the pedal to the medal and step on it,Young Man yeppyeah….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *